Onderzoekers stellen vast dat het knooppunt van Google, smartphones en ons geheugen de manier waarop we onze eigen capaciteiten beoordelen begint te verstoren.
Hoeveel keer heb ik mezelf al betrapt om snel iets te Googelen i.p.v. er even diep over na te denken, ik ben de tel al lang kwijt …
Het is een uitdaging die iedereen kent die een smartphone op zak heeft en zich niet kan herinneren in welk jaar de naam van een acteur verscheen in een favoriet album of een oude film.
Je telefoon tevoorschijn halen of je hersenen kraken?
Hoe kan het ook anders, we leven in een tijd waar alles snel en efficiënt moet plaatsvinden, dus waarom niet even snel een spiekbriefje erbij nemen?
Wat ik mezelf heb aangeleerd is om eerst men hersenen er even bij te halen, en dan te gaan verifiëren via zoekmachines.
Uit een onderzoek in 2019 bleek dat het ruimtelijk geheugen dat wordt gebruikt om te navigeren, slechter is bij mensen die veel gebruik hebben gemaakt van kaart-apps en GPS-apparaten.
Meerdere studies hebben ook onderzocht hoe het geheugen kan worden gewijzigd door het plaatsen van berichten op sociale media, waarbij het geheugen soms verbetert en andere keren tot vergeetachtigheid leidt.
Dat het beide kanten op kan, staat vast, het internet kan ons dommer, maar ook slimmer maken, alles hangt natuurlijk af van hoe je ermee omgaat!
De bevindingen maken deel uit van een golf van nieuw onderzoek in de afgelopen jaren naar het raakvlak tussen het internet en het menselijk geheugen.
De implicaties kunnen verstrekkend zijn, ook voor de verspreiding van politieke desinformatie.
Het begon allemaal in de jaren 90, een decennium van enorme ontwrichting, de as waarop de oude wereld eindigde en een nieuwe begon.
Dit is echter een grove onderschatting van het decennium. De jaren 90 waren niet alleen een decennium dat ons Kurt Cobain en “The Simpsons” heeft gegeven.
De politieke gebeurtenissen waren diep transformerend, en de rode draad was technologie.
Het internet groeit, en niettemin neemt ook het aantal mensen dat er gebruik van maakt toe. Nu het internet een belangrijkere rol speelt in de manier waarop de meeste van deze mensen informatie ontvangen, kunnen nepberichten een kettingreactie veroorzaken die van kwaad tot erger wordt.
We zien meer nepnieuws en desinformatie op het web, en ze worden meer dan genoeg gedeeld.
Sommige mensen nemen viraal nieuws op sociale media misschien niet zo serieus. Maar het probleem is dat veel andere mensen dat wel doen.
We hebben kranten die sommigen van ons nog steeds elke ochtend ontvangen. Behalve politieke redenen, kranten zijn al in de geest van veel mensen dat ze de waarheid vertellen.
Aan de andere kant van de vergelijking beginnen andere mensen hun ochtend met het zoeken naar nieuws op hun favoriete nieuwsmediawebsites, nieuwsaggregatie-apps en ook sociale media.
Voor hen is technologie een onlosmakelijk deel van hun leven geworden. Informatie op het internet kan veel sneller stromen dan gewoon wachten op het volgende nieuws dat op kranten of tv verschijnt.
Hoewel de traditionele manier van nieuws brengen enorm onder druk staat van de technologie, zijn er nog steeds mensen die bereid zijn ervoor te betalen.
Maar technologie is overal en is de manier bij uitstek geworden om snel informatie te vergaren.
Dus als het ene goede het andere verdient, kan een slecht ding zich als een lopend vuurtje verspreiden.
Gelukkig hoef je op onze site niet in te zitten over desinformatie en kan je met een gerust hart een vrijblijvende offerte aanvragen!
Als geheugensteuntje van al onze diensten heb ik hier nog een filmpje voor je gemaakt:
Fijne dag verder!
Florentijn van den Bos::Flex4You
Geplaatst op: 16 december 2021