Hoogwaardige praktijk- en behandelruimtes
Speciaal voor (para)medici
Door heel Nederland
Geen vast contract nodig

Het kies je de juiste ondernemingsstructuur voor jouw bedrijf

Het kies je de juiste ondernemingsstructuur voor jouw bedrijf?

Vele duizenden beginnende ondernemers starten elk jaar nieuwe bedrijven op, zo ook de zorgprofessionals in Nederland. Velen van hen komen al snel op een zeer succesvol pad terecht en blijven groeien met sterke prestaties. Maar één ding is waar, ze moesten allemaal ergens beginnen en de succesvolle ondernemers moesten een sterke basis hebben om van te groeien. Het weten welke ondernemingsstructuur je moet opzetten voor je bedrijf, is cruciaal als je je bedrijf wilt vestigen en wilt groeien vanuit een sterke basis. Hier zullen we de verschillende ondernemingsstructuren bekijken die voor je open staan en de voor- en nadelen van elke structuur. Of je nu dacht om te beginnen als een eenmanszaak, een maatschap of een geregistreerde naamloze vennootschap, het is belangrijk dat je vanaf de eerste dag van je nieuwe onderneming de juiste keuze maakt. Flex4Medics denkt graag met je mee en geeft je tips in deze blog.

Ondernemers

De drie belangrijkste bedrijfsstructuren

Voor de meeste nieuwe bedrijven zijn er meestal vier hoofdondernemingsstructuren om uit te kiezen. Dit gaat om eenmanszaak, maatschap en besloten vennootschap. Deze vier genoemde bedrijfsstructuren zijn de meest populaire keuzes voor de meerderheid van nieuwe bedrijfseigenaren. Er zijn echter ook andere ondernemingsstructuren beschikbaar, zoals maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk en liefdadigheidsorganisaties. Maar voor de meeste van onze lezers zijn de bovengenoemde vier keuzes waar we onze aandacht op gaan richten.

Eenmanszaak bedrijfsstructuur

Een van de meest voorkomende bedrijfsstructuren om mee te starten in het begin van een bedrijf is als een eenmanszaak. Als je een fantastisch zakelijk idee hebt dat je helemaal zelf kunt opstarten, kun je je eenvoudig bij de KVK registreren als eenmanszaak om je bedrijf van de grond te krijgen. Als eenmanszaak beginnen is misschien wel de gemakkelijkste manier om een bedrijf te starten. Dit omdat je niet veel geld hoeft te investeren in je bedrijf. Heel vaak is een eenmanszaak een zelfstandig persoon met een soort van vaardigheid die hij of zij weet te verkopen of verhuren aan anderen.

Het werk van zelfstandigen verschilt enorm, dus het kan van alles zijn, van ostopaat en fystiotherapeut tot bedrijfsarts of medisch consultant en chirurg. Maar ook schoonheidstherapeuten, personal trainers, lifestyle goeroes, coaches en meer. Hoewel de naam ‘eenmanszaak’ impliceert dat je een soort eenpersoonssetting bent, kun je ook personeel in dienst nemen. Je kan dit doen als je bedrijf een extra paar handen nodig heeft.

Er zijn echter bepaalde regels die moeten worden gevolgd om personeel in dienst te nemen als eenmanszaak waaraan je je moet houden.
Als eenmanszaak zijn alle zakelijke beslissingen aan jou. Dit kan een voordeel zijn omdat je je zakelijke beslissingen niet hoeft laten nemen door bestuursleden of aandeelhouders. Je maakt vaak mee dat zij niet openstaan voor je ideeën en zakelijke beslissingen. Je behoudt ook alle winst die je bedrijf maakt nadat de belasting is afgetrokken.

De nadelen van een eenmanszaak

Het enige grote nadeel van een eenmanszaak is dat de wet geen duidelijk onderscheid maakt tussen jou en je bedrijf. Dit betekent dat je persoonlijk aansprakelijk bent voor alles wat er in je bedrijfsnaam gebeurt. Als je bedrijf faalt, ben je volledig verantwoordelijk voor het afbetalen van uitstaande schulden die zijn opgelopen in je bedrijfsnaam. Dit betekent dat je je persoonlijke bezittingen in gevaar brengt, zoals je huis, auto en persoonlijke geld op je bankrekening.

Daarnaast is er ook een ander nadeel dat je moet overwegen. Als je besluit je bedrijf op te geven zal dat bedrijf niet verder blijven bestaan. Dit is ook het geval als je besluit om met pensioen te gaan of als je overlijdt. Je moet ook rekening houden met je belastingpositie. Als eenmanszaak worden je winsten belast als inkomsten. Dus zodra je inkomsten beginnen te stijgen, overschrijdt je een belastinggrens waardoor het procent aan belasting omhoog gaat en je meer zal moeten betalen.

De meerderheid van eenmanszaken zal uiteindelijk zijn bedrijf verder uitbreiden naar iets groters. Naarmate hun bedrijf groeit, zal de noodzaak om werknemers en/of zakenpartners aan te nemen een cruciale volgende stap worden. Dit is noodzakelijk voor de ontwikkeling van een bedrijf. Op dit punt zullen de meeste eenmanszaken kijken naar een intensievere bedrijfsvoering en een upgrade naar een besloten vennootschap of een VOF.

Het vormen van een maatschap

Een normale maatschap wordt op vrijwel dezelfde manier uitgevoerd als een eenmanszaak, maar je werkt met een persoon of mensen die je goed kent. Er worden veel maatschappen gecreëerd tussen medische professionals. Een maatschap is een samenwerkingsverband tussen twee (of meer) personen. Binnen de maatschap koop je gezamenlijk in maar heb je wel ieder een zelfstandig beroep uit te oefenen. Maatschappen komen veel voor bij zelfstandige beroepen als huisartsen, notarissen, advocaten, artsen, accountants en adviseurs. Via de maatschap kunnen zij gezamenlijke kosten delen. Denk aan een pand, receptioniste of andere kosten die onderling zo verdeeld kunnen worden.

Dit kan goed werken in het begin. Wanneer je bedrijf echter meer risico gaat lopen is een maatschap geen bescherming van je privé vermogen. Je moet je namelijk houden aan de afspraken met andere maten en je privé vermogen is voor een deel aansprakelijk. Daarom zijn er ook maatschappen die omgezet worden naar een BV.

 

Formatie van een besloten vennootschap

Verreweg de meest voorkomende bedrijfsstructuur na een eenmanszaak of maatschap is de structuur van de besloten vennootschap. De meeste besloten vennootschappen zijn beperkt door aandelen en eigendom van hun eigen bestuurders en aandeelhouders. Je kunt je bedrijf registreren als een zelfstandige beheerder en zowel de bedrijfsdirecteur als een aandeelhouder van het bedrijf zijn. Het grootste voordeel van het opzetten van een besloten vennootschap is het feit dat als je bedrijf faalt, het hoogste bedrag dat je aandeelhouders moeten betalen de nominale waarde is van de aandelen die zij in je bedrijf bezitten. Dit betekent dat je jezelf kunt beschermen tegen financiële risico’s. Er is een duidelijke grens tussen je eigen persoonlijke geld en de financiën van het bedrijf.

Omdat een besloten vennootschap op zichzelf een afzonderlijke juridische identiteit heeft, is het je onderneming die de financiële aansprakelijkheid en de schuld opneemt als de onderneming faalt. Dit betekent dat je persoonlijke bezittingen, zoals je huis, auto en persoonlijke financiën, allemaal beschermd zijn.

Belastingoverwegingen van een besloten vennootschap

Als je op zoek bent naar gunstigere belastingvoorwaarden voor je bedrijf, dan vormt de oprichting van een besloten vennootschap ook belastingvoordelen. Voordelen die je niet als eenmanszaak of een standaard maatschap kunt genieten.
Geregistreerde besloten vennootschappen betalen vennootschapsbelasting over hun bedrijfswinsten en jij als bedrijfsdirecteur wordt belast als werknemer van het bedrijf. Dit betekent dat je alleen belasting betaalt over wat je bedrijf je betaalt voor je salaris.

Het nadeel van het vormen van een besloten vennootschap

Er zijn meer wettelijke verantwoordelijkheden bij het vormen van een besloten vennootschap. Deze omvatten het jaarlijks indienen van volledige wettelijke rekeningen en een belastingaangifte van de vennootschap naar registers. Je moet ook maandelijkse betalingen van inkomstenbelasting en verzekeringsbijdragen doen. Zoals je ziet, er zitten meer voordelen aan het registreren van je bedrijf dan aan het blijven van een eenmanszaak. Als je je persoonlijke vermogen wilt beschermen, is het zinvol om het risico van verlies van je vermogen te verkleinen door te gaan voor een beperkte aansprakelijkheid voor je bedrijf.

Hoe heb jij je onderneming geregistreerd?

Omdat wij ondernemers graag verder helpen hopen wij je met deze blog aan het nadenken te hebben gezet over de vormen van een onderneming. Onder welke vorm heb jij je onderneming geregistreerd bij de Kamer van Koophandel? Of ben je al toe aan een volgende stap en groei van je bedrijf? Laat het ons zeker weten! Wij horen graag van je.

Terug naar overzicht Ondernemers

Geplaatst op: 14 februari 2019