Robotgedoe Deel 2
De uitdagingen van AGI in scenario’s in de echte wereld
AGI mag dan tot nu toe nog niet gerealiseerd zijn, ze belooft wel een wereld vol mogelijkheden. Maar momenteel stuit de technologie op verschillende wegversperringen.
Behalve het inspelen op de gevolgen van de klimaatverandering is het ook van cruciaal belang dat wetenschappers en onderzoekers de bronnen sorteren waaruit deze gegevens worden gegenereerd.
Het ontbreken van een werkend protocol met zulke geavanceerde kunstmatige intelligentie of machinaal lerende netwerken is van kritiek belang. Dit gebrek dwingt systemen om als op zichzelf staande modellen in een gesloten omgeving te werken.
Ook staan de communicatiegaten het naadloos delen van gegevens en het inter-learning van modellen voor machinaal leren in de weg. Organisatieleiders tasten nu in het duister om AI te integreren in hun bedrijfsvoering om specifieke resultaten te stimuleren.
Het gebrek aan richting, gevolgd door het feit dat slechts een beperkt aantal mensen de vereiste vaardigheden bezit om met AGI machines om te gaan, maakt de invoering van zulke systemen vrij kostbaar.
Bovendien, zonder samenwerking van deskundigen kunnen AI onderzoekers geen noemenswaardige vooruitgang boeken op reële domeinen.
Om de juiste wegen op dit gebied te bepalen zijn nauwkeurige en zinvolle samenwerkingsverbanden tussen alle disciplines nodig.
Dit zal helpen een gemeenschappelijke wetenschappelijke aanpak te ontwikkelen om AI te gebruiken en te navigeren tijdens de meest dringende behoeften van de samenleving.
Het robotdebat
In debatten rond AGI of wat de technologische singulariteit zal zijn, zien we AGI meestal als een zwart-wit, ja/nee of binaire gebeurtenis in de geschiedenis van de kunstmatige intelligentie.
Maar de zaken zijn misschien niet zo eenvoudig als ze lijken.
Het moderne project om mensachtige kunstmatige intelligentie (AI) te scheppen begon na de Tweede Wereldoorlog, toen ontdekt werd dat elektronische computers niet alleen cijfer-krakende machines zijn, maar ook symbolen kunnen manipuleren.
Bewustzijn en intelligentie in A.I. kunnen inderdaad nieuwe of andere kenmerken hebben. Ik denk dat zelfbewustzijn en een onafhankelijke identiteit en een zekere mate van vrije wil prequenties zijn. Een TikTok of YouTube aanbevelingsmotor zijn dat toch duidelijk niet, evenmin als de zogenaamde triomfen van AI labs als OpenAI, DeepMind, Google Brain of het vroegere FAIR.
Evenmin ben ik zeker van de werkelijke integriteit van A.I. onderzoekers, die arrogant lijken en waarschijnlijk vol vooroordelen van allerlei aard zitten. DeepMind mede-oprichter Mustafa Suleyman verraste vorige week veel van zijn volgelingen toen hij aankondigde dat hij zijn rol als vice-president bij Google neerlegt om durfkapitalist te worden bij Silicon Valley firma Greylock Partners.
Velen namen aan dat de ondernemer, een afvaller van de Universiteit van Oxford die nu midden 30 is, op een dag bij DeepMind zou terugkeren, maar dat is nooit gebeurd. In plaats daarvan nam hij in december 2019 een AI-beleidsfunctie op bij Google, DeepMind watchers verbijsterd achterlatend over de oorzaak van de overstap.
Zoals zovele anderen vertrok hij wegens slecht gedrag. Een bericht van The Wall Street Journal van vorig jaar dat mensen citeert die met de zaak vertrouwd zijn, beweert dat Suleyman de meeste van zijn managementtaken ontnomen werd na klachten dat hij personeel pestte. Laten we hopen dat de “gedeeltelijk AGI” wezens die ze creëren, niet het niveau en ego van hun scheppers vertonen …
Had je deel 1 gisteren ook gelezen, en je wou graag nog even de locatie zien van ons pand in Tilburg, heb je hier alvast de Google Mijn Bedrijf / Maps link!
Fijne dag, hoor!
Florentijn van den Bos : : ADD – Flex4You
Geplaatst op: 17 februari 2022