Amsterdam naar Parijs in een uurtje?
De hogesnelheidstrein staat op het punt een grote vlucht te nemen in Europa. Met de introductie van hogesnelheidslijnen die mensen tot 250 km per uur laten reizen, wordt een grote doorbraak verwacht op het gebied van openbaar vervoer en toerisme. Van Lille in Frankrijk tot Frankfurt in Duitsland zijn 3 baanbrekende ideeën voor deze nieuwe vorm van vervoer aangekondigd.
Niet al deze ideeën kunnen echter worden uitgevoerd omdat ze ongelooflijk duur zijn of verstoringen zouden veroorzaken in een toch al overbelaste stad als Londen.
Vergelijking en contrast van de 3 hogesnelheidslijnen
Drie baanbrekende ideeën voor de toekomst van het reizen per hogesnelheidstrein in Europa zijn door een aantal bedrijven voorgesteld.
Hyperloop, Maglev treinen en één Europese spoorwegzone zijn voorgesteld als klimaatvriendelijke opties om de mobiliteit op het continent in de komende jaren te veranderen.
Het Spaanse bedrijf Zeleros wil een schaalbaar hyperloop systeem bouwen dat steden in enkele minuten met elkaar kan verbinden en snelheden van 1.000 km/u haalt zonder uitstoot.
Maglev treinen zijn door de Poolse firma Nevomo voorgesteld als een meer op handen zijnde Europese spoortransformatie, met het doel hyperloop te implementeren zodra de technologie klaar is.
Hoe kan hogesnelheidstrein het toerisme veranderen?
Een studie waarin het effect van de hogesnelheidslijn (HSR) op de groei van het toerisme werd geëvalueerd aan de hand van Chinese stedelijke panelgegevens van 2004 tot 2015 wees op wat je al verwacht natuurlijk, het toerisme klom aanzienlijk omdat mensen in kortere tijd grotere afstanden konden afleggen.
Wat als je er aan denkt, in persoon is een meeting, al dan niet zakelijk, toch veel aangenamer.
Hoe de nabije toekomst eruit ziet, dat kunnen we ook al grotendeels schetsen.
Brandstof wordt eindelijk aan de kant geschoven voor groene energie, laadpalen met elektrische auto’s, zonnepanelen op ieder dak in Nederland.
En dan natuurlijk … Een hogesnelheidstreintje om ff op minder dan een uur in Parijs te zijn vanuit Amsterdam, of Berlijn, en waarom niet Praag, of meteen zelfs Bangkok?
Langste treinritten ter wereld
1. Chinese treindiensten
De Chinese treindiensten bevatten 3 van de langste treinreizen ter wereld. De trein die op dit traject wordt afgelegd is de T 264, die er twee en een halve dag over doet en ongeveer 5000 kilometer aflegt.
Hij bevindt zich in China en het belangrijkste doel van deze trein is de reis van de passagiers. De trein vertrekt eenmaal per dag en is de langste na de Trans-Siberische spoorlijn.
2. Toronto naar Vancouver, Canada
Toronto naar Vancouver ligt in Canada en is de 5de langste treinreis ter wereld. Deze treindienst is bekend als Canadees en legt bijna 4.446 kilometer af.Het is een passagierstrein die wordt geëxploiteerd door Via Rail Canada. Het is de mooiste treinreis ter wereld, die bijna 3 dagen in beslag neemt om de eindbestemming te bereiken. De trein vertrekt 3 keer per week, wat de langste treindienst in Noord-Amerika is.
3. Sao Paulo Metro, Brazilië
Het Braziliaanse spoorwegnet is in 2007 verdeeld in particuliere en openbare exploitanten en was in 1957 genationaliseerd met de oprichting van de RFFSA. Het spoornet is vooral geconcentreerd in stedelijke en voorstedelijke gebieden. De metro van Sao Paulo is de grootste van de 8 Braziliaanse metropolen.
In 2012 kondigde de Braziliaanse regering de aanleg aan van 10.000 km nieuwe lijnen bestaande uit hogesnelheidsvervoer en passagierslijnen in 2042. Een hogesnelheidstreinlijn van 511 km tussen Sao Paulo en Rio de Janeiro was gepland voor ontwikkeling in het land, maar het project was nog niet van de grond gekomen.
4. Trans-Siberische Express
De Trans-Siberische Express is een van de langste treinen ter wereld. Het is een zesdaagse treinreis die begint in Moskou en eindigt in Vladivostok. Hij doorkruist de tijdzone en ook het landschap verandert voortdurend, van het Oeralgebergte tot het Baikalmeer en de steppen voor wie ertussen wil reizen. Het vertrek van de trein zal om de 2 dagen plaatsvinden.
De reisroute van de trein zal zijn Moskou, Kazan, Jekaterinenburg, Novosibirsk, Irkoetsk, het Baikalmeer, Ulan Ude Ulaan Baatar, Vladivostok. Het is een 6-daagse reis langs de oever van het zoetwatermeer in Rusland.
Zelf ben ik niet zo’n fan van de trein, maar dit soort ritjes zie ik ook wel zitten. Een paar weken geleden moet ik noodgedwongen met de trein terug naar huis. Foutje in de planning.
Je moet al exact op tijd komen omdat je anders een half uur op een koud winderig station moet wachten. Dat ging net goed. Ik zat goed en wel en de trein vertrok.
Eigenlijk best relaxed zo’n trein. Het was zondagavond en niet druk. Op mijn telefoon heb ik nog van alles voor kunnen bereiden voor de volgende dag en ik kwam helemaal uitgerust uit aan op het station.
Ik dacht nog dat moet ik vaker doen. Probleem is dat ik altijd veel mee moet nemen. Ik reis geregeld langs alle locaties en werk daar 1 of meerdere dagen om te zien of alles wat we hebben bedacht in de praktijk ook wel zo goed werkt.
Deze week staat onder andere onze locatie in Tilburg in de planning.
Kijk voor het totale aanbod van flexruimtes in Tilburg op
Wat hier niet op staat is dat we nog 2 kantoren beschikbaar hebben gemaakt voor de lange duur verhuur. Dus huren per maand en 24/7 toegang tot je je eigen kantoor.
Maak er een mooie dag van!
Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you
Geplaatst op: 23 februari 2022