Nieuw jasje nodig? Zo doe je dat!
Er zijn vele redenen waarom je als bedrijf een rebranding zou kunnen overwegen. De meeste zijn stevig geworteld in de noodzaak om het bedrijf opnieuw op de markt te positioneren.
1. Wat is de zakelijke motivatie om te rebranden?
Elke rebranding strategie moet beginnen met een grondig begrip van de zakelijke reden achter de rebranding. Wordt het gedreven door een behoefte om de groei te versnellen? Moet je bedrijf concurreren met grotere, meer gevestigde concurrenten?
Sommige van deze business cases zijn heel gemakkelijk te maken, zoals een fusie van twee bedrijven. Andere zijn subtieler, zoals het ontgroeien van je imago. Als je niet duidelijk bent over de zakelijke reden die de inspanning drijft, loop je het risico een enorm aantal middelen te verspillen. Enkele van de andere top redenen om je firma voor professionele dienstverlening te rebranden zijn:
- Je moet op een hoger niveau of in een nieuwe markt concurreren.
- Je merk weerspiegelt niet langer wie je bent.
- Je bedrijf heeft zich afgesplitst van een bestaand merk.
- Je hebt een juridische reden die je dwingt te veranderen.
- Je moet je boodschap vereenvoudigen en toespitsen.
- Je hebt een nieuw marketing team.
- Je lanceert een nieuwe lijn van diensten.
2. Onderzoek je onderneming en je doelgroepen
Als je eenmaal duidelijk bent over het zakelijke argument voor rebranding, is de volgende stap onafhankelijk onderzoek doen naar je firma en je cliënten. Als je een nieuwe markt probeert te betreden, moet dat onderzoek ook je nieuwe doelklanten omvatten. Het doel is een objectief inzicht te krijgen in je huidige merkperceptie en competenties.
Zonder dit onderzoek opereer je alleen vanuit een intern perspectief. Ons eigen onderzoek naar kopers en verkopers van professionele diensten toont aan dat vrijwel alle firma’s blinde vlekken hebben en vertekenen hoe de markt hen ziet. We zijn tenslotte allemaal mensen. Zonder objectief onderzoek zul je een merk bouwen op valse veronderstellingen.
3. Gebruik Positionering en Berichtgeving om je merkstrategie vast te stellen
Als je de marktpositionering en de berichtenarchitectuur van je firma ontwikkelt, zul je de essentie van je merkstrategie blootleggen. Je marktpositionering is een korte beschrijving van waar je in de marktruimte past. Ben je een innovatieve leider of een goedkope leverancier?
Deze positionering zal een leidraad zijn voor veel van je verdere beslissingen. Maar je kunt niet zomaar iets verzinnen. Ze moet in evenwicht zijn met wie je bent als firma en wie je wilt worden. Je moet je positionering kunnen ondersteunen of je merk zal hol zijn.
Je berichtgevingsarchitectuur verwoordt je boodschappen voor elk van je belangrijkste doelgroepen. Deze boodschappen moeten consistent zijn met je algemene merk en ondersteund kunnen worden. Dit is geen marketing copy. Het is het geraamte waarop marketingteksten worden gebouwd.
4. Bouw je merkidentiteit op.
Dit is het deel van de rebranding strategie waarin je de visuele elementen ontwikkelt die je merk zullen communiceren. Denk aan bedrijfsnaam, logo, tagline, kleuren, ontwerp van visitekaartjes, briefpapier, en dergelijke. Deze elementen worden vaak beschreven in een document met merkstijlrichtlijnen dat een reeks parameters geeft om ervoor te zorgen dat je merk consequent wordt toegepast in al je marketingmateriaal.
Veel mensen verwarren deze elementen met je merk. Je merk is je reputatie en zichtbaarheid, niet de naam of het logo van je firma. Je merkidentiteit is een soort visuele steno voor je merk.
Morgen zeker en vast het vervolg, en ondertussen nodig ik je uit dit grappig intro’tje te bekijken
Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you
Geplaatst op: 5 mei 2022