Depressie op het werk: ligt het aan jou of aan de baan?
Het weekend staat terug voor de deur, wat gaat de tijd toch snel wanneer je doet wat je graag doet. Toch is het niet altijd zo geweest, daarom m’n mailtje vandaag, voor de mensen die het wat moeilijk hebben op het moment.
Onze levens zijn druk en we hebben vaak het gevoel dat het onmogelijk is om mentaal goed genoeg te zijn om een nieuwe rol op zich te nemen. Maar als je in de verkeerde positie zit, en je weet het, dan is het tijd om verder te gaan!
Eenvoudige stappen om werkgerelateerde depressie te bestrijden
De werkplek kan een stressvolle plek zijn. Het werktempo, de deadlines en het langdurig in de buurt zijn van mensen kan leiden tot gevoelens van depressie en angst. Als deze gevoelens niet worden aangepakt, kan dit leiden tot ernstigere psychische problemen zoals werkgerelateerde depressie of angst.
Werkgerelateerde depressie is niet hetzelfde als klinische depressie. Het is in plaats daarvan een veel voorkomende ziekte die mensen met een baan treft. Het werd lang als normaal gezien omdat het zo’n verwacht resultaat is van werken in een kantooromgeving.
Er zijn veel manieren waarop men kan omgaan met hun werkgerelateerde angst en/of depressie op het werk. Deze kunnen
- therapiesessies
- meditatieoefeningen
- fysieke activiteiten
- goed eten
- enzovoort omvatten.
Enkele van de oorzaken van depressie op de werkplek
Werkgerelateerde depressie kan interne oorzaken hebben, externe oorzaken, of een aantal van beide,” zei iemand nog tegen me laatst, en gaf deze voorbeelden als interne oorzaken van depressie op het werk:
Een verkeerd passende rol. Iemand voelt zich geroepen om kunstenaar te zijn, maar werkt als accountant.
Onverenigbaarheid tussen bedrijfs- en persoonlijke waarden. Een baan behouden die ethisch ongemakkelijk is.
Schuldgevoel van werkende ouders. “Ik hou van mijn werk maar voel dat ik meer tijd met mijn kind zou moeten doorbrengen.”
Interpersoonlijk ongemak. Het moeten omgaan met mensen die onaangenaam zijn of gewoon verschillende voorkeuren, persoonlijkheden, of werkstijlen hebben.
Onevenwicht tussen werk en privéleven. Werkverslaving en lange werkdagen maken, zelfs als dat niet gevraagd wordt en het missen van sociale contacten buiten het werk, evenals hobby’s, mogelijkheden om te ontspannen en te sporten.
Introverte/extroverte stress. Iemand kan extravert zijn en in een rol of omgeving werken waar er onvoldoende interactie is tussen mensen; of een introvert die in een bullpen-stijl kantoor werkt met constante onderbrekingen, geen privacy, en onvoldoende gelegenheid om “intern te gaan”.
Financiële moeilijkheden. Misschien voldoen de vergoedingen en uitkeringen niet aan de basisbehoeften van de werknemer.
Het gevoel gevangen te zitten. “Ik wil echt weg van deze baan, maar ik kan het niet omdat (noem uw reden).” Dit kan een realistische inschatting zijn of een op angst gebaseerde reactie.
Mijn raad? Heb je altijd gedroomd van iets voor jezelf te beginnen, en voel je je nu nog slaaf van het systeem, of van je baan. Maak dan de stap nu, voor het te laat is!
Alle begin is moeilijk, maar geloof me, het zal de moeite waard zijn. En als je op dat moment een flexkantoor, telefoonbeantwoording of zakelijk adres nodig hebt, dan weet je me te vinden! Ook voor een praatje ben ik altijd te vinden, zolang je je maar goed in je vel voelt, want dat … is belangrijk!
Florentijn van den Bos – ADD::Flex4you
Geplaatst op: 15 april 2022